Haftasonu arabada gidiyoruz, hava çok sıcak ve iftara da sayılı saatler var. Yani anlayacağınız enerji yerlerde geziyor. Böyle anlarda biraz sakinlik bekliyorsunuz ama anne ve babalar bilir, çocuklarla birlikteyken bu sakinliği yakalamak bazen çok zor oluyor.  Tam da o anda kızımın soru yağmuru başladı dersem beni anlayacaksınız zaten. Baba Plaza nedir, bu İngilizce kelimenin anlamı nedir, Anne bunu niye buraya koymuşlar, Baba bu niye böyle falan derken ardı ardına sorular yağmaya başladı.

Çocukların sorularını çok önemsediğim için her ne kadar enerjim düşük de olsa elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım. Sağolsun babamız da öyle. Ama sonra öyle bir soru geldi ki, doğrusu birden bizim de dikkatimizi çekti.

“Anne Gerçekten Japon yapıştırıcısı var mıdır?”

“Evet vardır, çok güçlü bir yapıştırıcıdır”

“Neden ismine Japon diyorlar?”

“Çünkü Japonlar üretmiş”

“E peki neden Adana Yapıştırıcısı ya da Ankara yapıştırıcısı yok. Niye Sadece Japon yapıştırıcı var?”

“????!!!!”

Son bu soru bizim için de ilginçti ve güzel bir soruydu. Merak böyle bir şey işte. Cevabını almakla bitmiyor, peşindekileri de kovalamak gerekiyor. Bir soru yeni bir soruyu doğuruyor ve böylece bilgi denizine doğru bir atlayış yapıyorsun.

Hem biz de bazı şeyleri o anda merak ettiğimiz için ve biraz da kızımı araştırma işine teşvik etmek için hemen telefondan Google Amcayı açtık, wikipedia’yı bulduk ve Japon Yapıştırıcı hakkında daha fazla bilgi almaya başladık. Asıl güzel nokta da Neden japon yapıştırıcı dendiği de anlatılıyordu.. Ve işte bilgiler

“Kimyasal adı Siyanoakrilat olan bu yapıştırıcının Türkçedeki yaygın adı Japon yapıştırıcısıdır. Isı direnci yüksek, çabuk kuruyan (2-50 saniye), az bir miktarla yapışma sağlayan, çok küçük boşluklara bile nüfuz eden bir yapıştırıcıdır.  1980 yılların başında Türkiye’de ilk satılmaya başlanması ile birlikte pazarlarda müşterilerin güvenini kazanmak için satıcılar Japon yapıştırıcı olarak satmaya başlamıştır.. İlk olarak Japonya’da Alteco isimli bir firma tarafında üretiliyordu ve ürünlerin üstünde “Made in Japan” yazıyordu. Japon ürünlerine olan güvenden kazanç sağlamak için Türk Satıcılar bu isimle satmaya başlamışlardı. Ve böylece bu isim yaygınlaşmış ve ülkemizde benzer türevdeki yapıştırıcılar için de bu isim kullanılmaya başlamıştır.”

İşin ilginç kısmı nedir biliyor musunuz, bu bilgiyi biz de tam da bilmiyorduk. Yani bu ismin nasıl ortaya çıktığını. Kızımın bir sorusu bizi yeni bir bilgiye ulaştırmıştı. 🙂

Merak güzel, öğrenmek güzel..

Çocukların sorularını çok önemseyin, onlarla birlikte siz de keşfetmeye başlıyorsunuz. 🙂

 

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz