Çok yakın zamanda bir aile dostumuz KOSGEB Girişimcilik desteğini alarak kendi işini kurdu. Onun azmine ve heyecanına yakından şahit oldum ve şunu diyebilirim ki bir kadın olarak  isterseniz her  güçlüğün altından kalkar ve hedefinize ulaşırsınız.  Bildik bir sözü yeniden tekrar etmek gibi olacak ama “İnanmak Başarmanın Yarısıdır”. Ve şunu da söylemek isterim ki, “Girişimciliğin Yaşı Kesinlikle Yok“.

Kendisinin başarı hikâyesine ayrıca burada yer vermek de istiyorum aslında, onun da izni olursa tabi ama ben öncelikle Girişimcilere sunulan desteklerden bahsetmek istiyorum.

İşim gereği, ulusal ve uluslararası proje hibe destekleri, proje hazırlama ve uygulama konusunda 11 yıllık bir deneyimim var. Bu süreçte de girişimcilerle birlikte bazı proje çalışmalarında yer alma imkânım da oldu. Hepsinden de çok güzel örneklerin hayata geçirilişine tanık oldum. Onlardan gelen geri bildirimler bizlere de çok şey kazandırdı.

Ülkemizde girişimcilere sağlanan önemli destekler var, özellikle yeni bir ürün ya da süreç tasarımını gerçekleştirmede yani Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları konusunda iş fikirleriniz varsa, bunları hayata geçirmede önemli fırsatlar var. Bu kapsamda kadın girişimcilerin de yeri tabii ki mutlaka var.

Projeniz bir Ar-Ge ve İnovasyon projesi ise bu kapsamda hem KOSGEB’in, hem TUBİTAK’ın hem de BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞININ  önemli destekleri var.

İş fikriniz sadece bir girişim üzerine ise yani Ar-Ge yönü yok ise o zaman da yine KOSGEB’in girişimcilere yönelik sağladığı girişimcilik destek programı var. Bu programda da kadınlara sağlanan destek oranı %10 daha fazla.

Aşağıda TUBİTAK, BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ile KOSGEB’in sağladığı hibe destekleri ile özet bilgi bulabilirsiniz. Aslında girişimcilere sağlanan başka destek kanalları da var. Bunlarla ilgili de ayrıntılı olarak bilgi paylaşacağım

TÜBİTAK 1512 GİRİŞİMCİLİK AŞAMALI DESTEK PROGRAMI

Girişimciler için aşamalı olarak destek verilen bir program. Burada önemli husus iş fikrinizin Ar-Ge ve Yenilikçi bir iş fikri olması gerekiyor. Program kapsamında ilk aşamasında başvuruda bulunan girişimcilere uygun görülen iş fikirleri için adaylara girişimcilik eğitimi ve iş planı hazırlama konusunda eğitim veriliyor.

Daha sonra ikinci aşamada girişimcilere 12 aylık proje süresi boyunca teminatsız olarak 100.000 TL hibe yani geri ödemesiz destek veriliyor. 3 aşamada da yine girişimciler TÜBİTAK Ar-Ge KOBİ Destek programına başvuruda bulunarak Ar-Ge çalışmalarının devamı için %75 oranında hibe desteği alabiliyorlar.

 Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz 

http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/girisimcilik/ulusal-destek-programlari/icerik-1512-girisimcilik-asamali-destek-programi

BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI  TEKNOGİRİŞİM SERMAYE DESTEĞİ

Bu destek programına, örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış kişiler başvurabilir. Yine İş fikrinizin Ar-Ge yönünün olması gerekiyor. Yani özgün bir ürün  ya da süreç tasarımı konusunda bir projeniz varsa bu destek programına başvuruda bulunabiliyorsunuz.

Destek süresi ise 12 ay ve yine toplam hibe desteği 1000.000 TL.

Bu program kapsamında önce bir proje başvuru dosyası hazırlayarak başvurunuzu yapıyorsunuz. Ön elemeden geçen girişimci adaylarından iş planlarını sunmaları isteniyor. İş planlarını sunan girişimcilerden de başarılı bulunanlar Bakanlığa mülakata çağrılıyor ve bu mülakatta uzmanların önünde girişimci adayları projelerini bir sunumla anlatıyorlar. Sorulara cevap veriyorlar. Bu mülakattan da başarılı bir şekilde geçenler hibe desteğini alıyor.

Sahip oldum deneyim gereği şunu çok net söyleyebilirim ki, başvuruda bulunup destek almaya hak kazanamamış pek çok başarılı girişimciler de var. Hiçbir destek almadan daha zor şartlarda iş fikirlerini hayata geçirebiliyorlar. Destek alamadığınız zaman lütfen pes etmeyin.

Bu programa başvurarak destek alan ve iş fikirlerini hayata geçiren başarılı girişimcilerimiz oldu. Bu kişilerle yakın çalışmalarımız oldu. Gerçekten ortaya çok güzel çalışmalar ve ürünler ortaya çıktı. Halen de çalışmalarına devam ediyorlar.

Yine belirttiğim gibi bu programa başvuruda bulunup destek almaya hak kazanamayan başarılı girişimcilerimiz de oldu. 

 Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

 http://sagm.sanayi.gov.tr/ServiceDetails.aspx?dataID=217

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

KOSGEB’in girişimcilere verdiği 30.000 TL hibe desteği önemli bir destek programı. İş fikrinizin bir Ar-Ge çalışması da olması gerekmiyor. Özellikle kadın girişimci iseniz destek oranı %70 oluyor.

Verilen bu 30.000TL’nin de açılımı şöyle:

  • İşletme kuruluş desteği için 3.000TL
  • Kuruluş döneminde makine, teçhizat, ofis donanım, yazılım desteği için 15.000TL
  • İşletme giderleri desteği içi 12.000TL

Bu desteğe başvuru için öncelikle 70 saatlik girişimcilik eğitimini almanız gerekiyor. Bu eğitim programı, genel katılıma açık ve ücretsiz bir eğitim programı. Bu eğitimde aktarılan bilgiler gerçekten çok önemli ve size iş fikrinizi hayata geçirmede önemli bilgiler sağlıyor. Bazen bu eğitim sonunda iş fikrinizi yeniden sorgulayabiliyorsunuz. Size yeni bilgiler kazandırıyor ki bu çok önemli. Bu eğitimin sonunda sertifikanızı alabiliyor ve hibe desteğine başvuruda bulunmaya hak kazanıyorsunuz.

Toplam alınan hibe 30.000TL. Hibe demek geri ödemesiz bir destek demektir.!  Bu gerçekten önemli bir rakam

Bunun dışında ayrıca geri dönüşümlü sabit yatırım desteği de var. Bu miktar ise 70.000 TL.

Bu eğitimi aldıktan sonra iş planınızı hazırlayarak KOSGEB’e başvuruda bulunuyorsunuz.

Düzenlenen kurulda iş fikrinizi anlattıktan sonra destek kararı belli oluyor.  Destek aldığınız takdirde iş fikrinizi uygulamaya geçiriyorsunuz. Bundan sonrası ise aslında bir proje yönetim mantığı gerektiriyor. İş planınıza uygun şekilde çalışmalarınızı gerçekleştiriyor ve harcamalarınızı yapıyorsunuz. Bütün yaptığınız masrafları bir banka aracılığı ile ödediğiniz takdirde (KOSGEB buna önem veriyor) tüm miktarı KOSGEB’den geri alabiliyorsunuz.

Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/Destekler.aspx?ref=8

Dediğim gibi, farklı destek kanalları ve projeler de var. Özellikle sadece kadın girişimci adaylarına yönelik destekler var. Bunları da yazının ikinci bölümünde paylaşacağım. 

Haydı iş fikrinizi hayata geçirmeye…

 

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz