Geçenlerde sevgili bir takipçim, benden annelik ve bebek bakımı süreci ile kitap önerileri istemişti, kitaplığımda bulunan kitaplara baktım ve okuduklarımı önerdim. Ama sayı çok da fazla değildi. Böylece hamilelik, annelik ve bebek bakımı ile ilgili çok az kitap okuduğumu fark ettim. Bilinçli bir şey mi derseniz kesinlikle değil.

Sonraları kendimi sorguladım, “Neden çok okumadım?” diye. Beni instagramdan takip edenler bilir, ben bir kitap kurduyumdur. Çok severim kitap okumasını. Fakat hamilelik dönemimde okuduğum kitap sayısı çok azdır. Çünkü zorlu bir süreç yaşadım, yaşadıklarımdan buna fırsat kalmadı. Okuduklarım da roman tarzında zaten 🙂

Doğumdan sonra da ilk bir yılımız çok zordu, şu an nasıl yaşadık hatırlamıyorum bile. Prematüre bebek büyüten anneler beni anlayacaktır. Ama ben o ilk yıl bebek bakımı ve gelişimi ilgili hiç kitap okumadım. Bilgilere genellikle internetten ulaştım, okuduğum bloglar ve takip ettiğim yerli/yabancı bloggerlar vardı. Şimdi düşünüyorum da blogları tercih etmemin sebebi sanıyorum deneyim paylaşımı. Yaşanmışlıklar ve deneyimler size daha çok yön veriyor.

Kızım büyüdükçe çocuk gelişimi, eğitimi, başarı konularında çok kitap okudum. Çok da önemli notlar aldım kendime ve yeni bilgiler öğrendim. Ama şunu da itiraf etmeliyim ki, yaşayarak da çok şey öğrendim. Okuduklarınızın bazen koca bir sıfır olduğu anlar da yaşadım. Hepsi bir bir aklımdan uçup gitmişti ve çaresizce kızımın karşısında duruyordum. Çözümleri o an kendim üretmiştim.

Bu süreçte annemin desteğini asla inkar edemem. Üç çocuk büyüten birisi olarak elbetteki en büyük yardımcım ve mentorum o oldu. Deneyimleri, sahip olduğu bilgileri benim için çok önemliydi. Ama şu da bir gerçekti ki, değişen zaman, bazı gerçekleri de değiştirebiliyor. Bunu annem kendi de fark etti bence.

Anne olma sürecinde ve annelik zamanlarında en iyi öğrenme kaynağı hangisi derseniz birinci sıraya iki tane kaynak koyarım; Deneyimler ve Kitaplar… 

Bundan dolayı anne ve baba bloggerlerin yazdıkları deneyim paylaşımları, yaşanmışlıkları okumak çok önemli. Bu deneyimleri ve yaşanmışlıkları okudukça;

Çaresiz hissettiğiniz durumlarda yalnız olmadığını hissediyorsunuz.

Onların fikirlerinden yeni fikirler üretiyorsunuz, başka çözümler üretiyorsunuz. En önemlisi de kendi çözümlerinizi üretiyorsunuz.

Çoğu zaman onların motivasyonu, pozitif enerjisi de size de yansıyor.

Onların doğruları sizin için yanlış olabilir ama bu arada siz kendi doğrunuzu da bulabiliyorsunuz. Bu çok doğal ve olması gereken bir şey. 

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz