Geçenlerde yazdığım “Çocuklar Kadar Anne ve Babalar da Kodlama Öğrenmeli” başlıklı yazımdan sonra “Ben kodlama nasıl öğrenebilirim? İle ilgili öylesine güzel geri dönüşler oldu ki, ben de detaylı bir açıklama yapmak üzere bu bilgi yazısını yazayım dedim. 🙂

Ama öncelikle bu yazının kodlamayı bilen bir kişi olarak değil, kodlamayı yeni öğrenmeye başlamış istekli bir öğrenci olarak yazdığımı söylemeliyim. Ben sadece öğrenme sürecinde karşılaştığım kaynakları ve bilgileri sizinle paylaşıyor olacağım. Ama öğrendikçe de paylaşmaya devam edeceğimi bilmenizi isterim.

Öncelikle kodlama eğitiminin kişilerde algoritmik ve bilişimsel düşünme becerisini geliştirdiğini söylemek isterim. Biliyorsunuz artık okullarda da kodlama eğitimleri verilmeye başlandı. Hayatımızdaki her şey bir tasarım ve kodlama ile de kendi tasarımlarınız yapmanız mümkün. Kendi oyununuzu, kendi logonuzu, müziğinizi, karakterinizi vb tüm şeyleri. Artık bildiğiniz gibi dijital dünyadan Siber bir dünyaya geçiş yaptığımız için her şeyin temelinde bir yazılım var ve tüm mesleklerde de bu kodlama bilgisi şart olacak.  Yani çocuklarımız da hangi mesleği yaparlarsa yapsınlar hayatlarında yazılım geliştirme mutlaka olacak. Bildiğiniz gibi günümüzde en çok rağbet gören ve iyi ücretler verilen işlerin arasında yazılım geliştiriciliği yer alıyor. Dünyanın en büyük şirketlerinin arasında yazılım şirketlerinin yer alması da elbette bir tesadüf değil.  Sadece yazılım sektörü değil teknolojinin her alanında kodlama büyük önem taşıyor.

Benim kodlama öğrenmemin en önemli sebeplerinden biri, kendimi geliştirmek ve daha inovatif düşünebilmek, üretebilmek. Diğer bir nedenim de, bir anne olarak çocuğumun daha inovatif gelişimini sağlamak için onunla birlikte aynı şeyleri uygulamak, birlikte birşeyler yapabilmek istiyorum. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum.

İnovatif çocuklar yetiştirmek için inovatif düşünen anne ve babalar, eğitmenler olmak gerekiyor.

Öncelikle kodlama öğrenme sürecim bir ay önce başladı ve devam ediyor. Ben yolun başındayım diye düşünüyorum.

Peki biz yetişkinler nasıl kodlama öğrenebiliriz? Bunun birkaç yolu var. Ben öğrendiklerimi sizinle paylaşayım. ama bu bilgilerin dışında eklenecek başka hususlar da vardır mutlaka. Onları da öğrendikçe sizinle paylaşırım. Ama sizler de araştırmaya, sormaya, destek almaya devam edin.

Bunlardan biri kodlama öğreten yerlerden destek alabilirsiniz. Profesyonel destek önemli diye düşünüyorum. Adana’da yaşıyorum ve benim eğitim aldığım yer zaten bir üyesi olduğum Sifigu’nun Kodlama Atölyesi. Sadece çocuklar değil yetişkinlere yönelik eğitimler de düzenliyoruz. Eğer Adana’da veya çevre ilde, ilçelerde yaşıyorsanız mutlaka bekleriz 🙂 Bu arada Marmaris de Şanslı, Sifigu’nun orada da şubesi var. Orada yaşayanlar da Sifigu ile bağlantıya geçebilir.  Kendi ilinizde bu eğitimleri veren kurumları araştırın ve görüşün bence.

İkinci konu bilgisayarınıza kuracağınız ücretsiz programlar var. Öğrenme aşamasında bu programları bilgisayarınıza yüklemeniz önemli. Benim kendi bilgisayarıma kurduğum yazılım MBlock, KoduGame Lab, Scratch Programı. (Kelimelerin üstüne tıkladığınızda indirme bağlantılarına ulaşabilirsiniz) Programlar birbirine benzer ve birbirini tamamlayıcı yönünde. Örneğin MBlock programı Scratch programı ile aynı ama bir farkı Mblock da Robot çalışmalarının da olması.  Bu programlarda kodlama yapabilmeniz mümkün.

Öncelikle kodlama öğrenmeye başlarken ilk temel adım https://code.org/ adresinden ilk temel bilgileri öğrenebilirsiniz. Burası kodlama öğrenme platformu. Yani burada kodlama yapmıyorsunuz sadece kodlama öğreniyorsunuz. İlk aşamada buradan başlamak daha uygun diye düşünüyorum. Bu öğrenme platformunda temel derslerle başlanıyor. Ders deyince hemen gözünüz korkmasın bir takım oyunlar ve bulmacalar ile. Zaten dersleri yaşlara göre sınıflandırmışlar. Yani 4 – 6 yaş grubundan itibaren başlayan ders programları var. Yani çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz. İncelediğinizde göreceksiniz. Sisteme üye olmanız lazım ve üye olduktan sonra da bol bol inceleyin dersleri yapın. Kendi başınıza bile öğrenebileceğiniz şeyler çok.

Kodugame Lab, özellikle 7 yaş üstü içib üç boyutlu oyunlar tasarlamak için kullanılan bir kodlama programı. Aslında şu anda çocuklarımızın oynadığı meşhur MineCraft oyunu ile benzer. Onun bir üst versiyonu. Bu programı bilgisayarınıza indirmeniz yeterli. Ücretsiz indirebiliyorsunuz.

Kodlama öğrenirken, aslında en önemli şeyin bolca uygulama yapmak, bolca tasarım yapmak olduğunu söylemek isterim. Neyi tasarlamak isteyeceğiniz size kalmış. Ama katıldığınız bir derste ya da okuduğunu bir bilgiyi özümsemenin en iyi yolu bolca alıştırma yapmak. Öğrenirken bolca yanlışlarınız olabilir, yazdığınız kodlama hata veriyor olabilir. Korkmayın ve mutlu olun. Hata yapıyorsanız doğru yoldasınız, çünkü hata yaparak öğreniriz. 🙂

Öğrenme sürecinde aslında kendinizi bir çocuk gibi hissediyorsunuz, bu da size iyi geliyor. Çocuk olmak güzeldir.

Çocuklarınızdan da bilgi desteği alın mutlaka. Bu bilgi alışverişi hem birlikte güzel ve etkili bir zaman geçirmenizi sağlayacak hem de onların gözünden ve bakış açısından öğrenmek çok özel bir deneyim olacaktır. Ben geçen akşam kızımdan bu konuda yeni bir şey öğrendim. 🙂 Benden ileri seviyede yani şuan 🙂

Turkcell Geleceği Yazanlar Programı kapsamında da ücretsiz verilen online eğitimler var. Buraya da üye olmanız yeterli. Bence buradan da alabilecek çok bilgi var.

Kodlama Öğrenme kitapları var. Ben henüz edinmedim ama bir tane edinmeyi düşünüyorum. Kitaplardan da destek alabilirsiniz.  Benim araştırmalarım sonucu bulduğum kitaplar;

Çocuklar İçin Kodlama – Pusula Yayıncılık

Çocuklar İçin Kodlama – Doğan ve Egmont Yayıncılık

Temel kodlama Eğitimi (1-2) – Pusula Yayıncılık

Resmi Scratch JR Kitabı – Aba Yayınları

Daha pek çok kitap vardır mutlaka. 🙂 Araştırmak lazım. Ben devam ediyorum araştırmaya 🙂

Haydi bence bir başlangıç yapın bugün 🙂  Hep birlikte kodlama öğrenelim, ne dersiniz? 

Yazar Hakkında

admin

2 Yorum var

  • Merhaba süreci çok güzel özetlemişsiniz….Süreçteki herşeyi araştırarak öğrenen biri olarak özellikle kitapların türkçe olması nedenli oldukça faydalı oldu.İlave olarak hello swift adlı bir hintli çocugun kodalama konusunda yazdıpı ingilizce kitabını tavsiye ederim….

  • Kesinlikle ben de öğrenmek istiyorum ve nereden başlayacağımı bilmiyorum. Ayrıca ogrenemem gibi de bir korku var içimde.

Yorum Yaz